fbpx
  • Home
  • Uvjeti korištenja

Izjava o zaštiti privatnosti

Datum zadnje izmjene: 13. listopada 2023.


Ova mrežna stranica jedan je od digitalnih alata kojima upravlja Udruga Fokus, te se na nju odnosi ova Izjava o zaštiti privatnosti. Kada koristimo riječi „mi“, „naš“ i sve njihove gramatičke oblike, podrazumijevamo Udrugu Fokus (u daljnjem tekstu: naša organizacija).


Naša organizacija djeluje u skladu sa standardom zaštite i primjerenog korištenja osobnih podataka. Vašu privatnost shvaćamo vrlo ozbiljno. Udruga Fokus prikuplja podatke korisnika naših digitalnih alata. Ovu Izjavu o zaštiti privatnosti objavljujemo kako bismo vas upoznali s načinom prikupljanja, obrade, korištenja i dijeljenja vaših osobnih podataka. Zadržavamo pravo da povremeno donesemo izmjene ovoj Izjavi. Stoga vas potičemo da ovu Izjavu s vremena na vrijeme ponovno pročitate. Obavijestit ćemo vas (putem elektronske pošte ili vidljive obavijesti na ovoj stranici) o važnijim promjenama u radu s osobnim podacima te o mogućem utjecaju tih promjena na vas.


1.  Korištenje naših digitalnih alata

Ako imate bilo kakvih pitanja o ovom pravilniku ili o načinu korištenja vaših osobnih podataka, možete nas kontaktirati na:

Email:                This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Telefon:            091 738 9024

Adresa:             Kutnjački put 11

 

2. Kako koristimo vaše osobne podatke

U pravilu, prikupljamo i koristimo vaše osobne podatke samo kad je to potrebno u svrhu ostvarivanja naših legitimnih poslovnih interesa omogućavanja osobnog i duhovnog rasta i opremanja naših korisnika alatima i resursima koji vam pomažu u postizanju tog cilja. Vaše osobne podatke koristimo i kada je to potrebno za pružanje usluga iz naše djelatnosti ili kako bismo djelovali u skladu sa svojim zakonskim obvezama.

 

Vrste podataka

Svrha

Legitimni ciljevi

Podaci o identitetu

Kontakt podaci

Podaci o marketingu/komunikaciji

Zahtjevi i preferencije

Demografski podaci

Omogućuje nam da komuniciramo s vama na način koji ste vi odabrali, da vas možemo identificirati i regulirati svoj odnos s vama, da vas možemo prijaviti za sudjelovanje u našim događajima te da vam možemo dostavljati promotivne obavijesti.

Omogućuje nam da reguliramo vaše sudjelovanje u našoj organizaciji te da vam prikazujemo obavijesti koje su vama relevantne.

Identifikacijski podaci

Sigurnosne postavke

Omogućuje vam da se prijavite i pristupate našim digitalnim alatima.

Omogućuje sigurnost i privatnost vaših računa na našim digitalnim alatima.

Podaci o sudioniku

Putni podaci

Podaci o dijetnoj prehrani

Preferencije o smještaju

Omogućuje vam da se prijavite za sudjelovanje u našim događajima.

Omogućuje vam bolje iskustvo na našim konferencijama i nastoji zadovoljiti vaše potrebe.

Prijavnice

Preporuke

Koristi se pri prijavi na naše kratkoročne ili dugoročne projekte ili pri prijavi za volontiranje.

Omogućuje nam da vas bolje upoznamo te dobro ocijenimo vašu prijavu.

Podaci o vašim vjerskim stavovima te vašim okolnostima, zamolbe i preferencije

Ako se sastajete s nama u svrhu duhovnog razvoja i mentorstva, slobodni smo voditi povjerljive bilješke kako bismo pratili vaš duhovni napredak te vam omogućili materijale i aktivnosti koje će pomoći vašem rastu. Ako ne želite da vodimo takve bilješke, molimo, javite nam. Sve podatke dajete nam isključivo prema vlastitoj želji.

Pomaže da vam omogućimo duhovno vodstvo i potporu. Pomaže nam da se molimo za vas.

Vaše objave u raspravama na forumima

Omogućuje nam da za korisnike kreiramo forume i digitalne zajednice.

Pruža sigurnu okolinu u kojoj možete raspravljati o temama vezanima za duhovnost i područja vašeg interesa.

Bankovni podaci

Podaci o financijskim transakcijama

Kontaktni podaci

Obrada uplata u svrhu podnošenja financijskih izvješća i pružanja usluga.

Siguran primitak vaših donacija za potporu našega rada. Pružanje usluga i resursa.

Podaci o prošlim transakcijama

Podaci o korištenju

Audit Logs

Podaci o lokaciji

Omogućava nam da poboljšamo alate i isporučimo vam bolje usluge, da zadržimo pisani trag pristupa podacima, da rješavamo potencijalne kvarove, da analiziramo podatke, održavamo sustav, te vodimo analizu i poslovne informacije.

Da upravljamo i štitimo našu organizaciju i ovu mrežnu stranicu, da osiguramo efikasno funkcioniranje naših usluga te da pratimo tko pristupa vašim podacima.

 

U slučaju da se pojavi potreba za korištenjem vaših osobnih podataka u svrhe koje nisu ovdje navedene, donijet ćemo odluku o izmjenama ovoj Izjavi i odmah vas obavijestiti o njima.


3. Kako prikupljamo osobne podatke

Vaše osobne podatke prikupljamo na sljedeće načine:

izravni kontakt: kada izvršite upit o našim aktivnostima, uključite se u neku od naših aktivnosti, uplatite donaciju, prijavite se preko neke od naših mrežnih stranica ili na nekom događaju, ili kada nam na neki drugi način ostavite svoje osobne podatke,

kolačići i druge automatizirane tehnologije: kada posjetite naše mrežne stranice, slobodni smo koristiti kolačiće i slične tehnologije kako bismo pratili aktivnosti na internetu (Za više informacija, pročitajte odlomak Kolačići i podaci prikupljeni s interneta.)

treće strane (ili drugi javno dostupni izvori): s vremena na vrijeme možemo prikupiti vaše osobne podatke od trećih strana i javno dostupnih izvora. Takve podatke od trećih strana prikupit ćemo samo ako je treća strana do njih došla na legalan i prikladan način.


4. Vrste osobnih podataka koje prikupljamo

Podaci o identitetu – mogu uključivati ime i prezime, datum rođenja, OIB, spol, bračni status.

Kontakt podaci – uključuju e-mail adresu, poštansku adresu, broj telefona i kontakt podatke na društvenim mrežama.

Zahtjevi i preferencije – uključuju vaš odabir komunikacije s nama, vaše interese, molitvene potrebe.

Sigurnosni podaci – uključuju korisničko ime i zaporku.

Podaci o prošlim transakcijama – uključuju povijest vaše komunikacije s nama, vaše donacije, uplate i prijave.

Podaci o lokaciji – podaci o vašoj fizičkoj lokaciji, uključujući IP adresu, koordinate geografske dužine i širine te zemlju podrijetla.

Podaci o korištenju – uključuju podatke o tome kako koristite naše digitalne alate i druge materijale.

Podaci o marketingu i komunikaciji – uključuju vaše želje o primanju promotivnih obavijesti i materijala od nas te vaše želje o komunikaciji s nama.

Financijski podaci – uključuju podatke o bankovnom računu i uplatama.

Podaci o financijskim transakcijama – uključuju podatke o uplatama i donacijama koje ste izvršili, podatke o proizvodima i uslugama koje ste primili od nas te aktivnostima u kojima ste sudjelovali.

Podaci o vjerskim stavovima i okolnostima – uključuju podatke o vašoj vjeri te podatke o svojim osobnim okolnostima koje želite podijeliti s nama.


5. Kako i kada objavljujemo osobne podatke

U pravilu, ne objavljujemo i ne dijelimo vaše osobne podatke (uključujući i vašu e-mail adresu) ni sa kime izvan naše organizacije bez vašeg dopuštenja. No moguće je da ćemo morati koristiti ili podijeliti vaše podatke s partnerima ili agentima koji vam u naše ime pružaju dobra ili usluge.

Vaše podatke mogli bismo objaviti iz nekoga od sljedećih razloga:

dijeljenje vaših podataka s drugim ograncima naše organizacije kako bismo izvršili vaše zahtjeve, pružili vam informacije ili obavijestili vas o prilikama vezanima za našu organizaciju,

podnošenje vaših podataka institucijama Republike Hrvatske u svrhu prijave poreza, revizije ili drugih pravnih i financijskih obveza.


Dijeljenje podataka s trećim stranama, pružateljima usluga:

Poduzimamo sve potrebne korake kako bismo zaštitili vaše podatke te smo ugovorno regulirali odnos s trećim stranama, pružateljima usluga, koji su obavezni poštovati sigurnost vaših osobnih podataka te se odnositi prema njima u skladu s našim pravilima o zaštiti podataka i svim važećim zakonima. Spomenute treće strane, pružatelji usluga, mogu biti:

  • Pružatelji usluga u oblaku (cloud service providers) za hosting aplikacija i mrežnih stranica

  • Pružatelji usluga direktnog i e-mail marketinga (npr. MailChimp, Facebook i sl.)

  • Pružatelji usluga (transportna poduzeća, hoteli…) kojima prosljeđujemo podatke pri organizaciji izleta, konferencija i drugih naših djelatnosti.


Ne dopuštamo trećim stranama, pružateljima usluga, da vaše osobne podatke koriste u vlastite svrhe. Dopuštamo im obradu vaših podataka jedino u skladu s našim uputama.


6. Vaša prava

Ako želite iskoristiti neko od svojih prava, molimo, pošaljite nam poruku e-mailom na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Udovoljit ćemo vašem zahtjevu u roku od 30 dana od primitka zahtjeva.


a. Pravo na izmjenu i ažuriranje osobnih podataka

Ako smatrate da trebate izmijeniti vaše osobne podatke, molimo, pošaljite nam zahtjev na email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. U poruci trebaju biti navedeni svi podaci potrebni da obradimo vaš zahtjev, tj. stari i novi podaci.  


b. Pravo na pristup osobnim podacima

Imate pravo pristupiti detaljima vaših osobnih podataka koje imamo u zbirci. Potvrdit ćemo vam jesu li vaši podaci trenutno u obradi te vam pružiti dodatne obavijesti (koju vrstu vaših podataka posjedujemo, na koji način smo ih prikupili te kako ih koristimo i koliko dugo ćemo ih zadržati).


Na vaš zahtjev besplatno ćemo vam dostaviti ispis vaših osobnih podataka. Ako zatražite više primjeraka istih podataka, zadržavamo pravo da vam naplatimo administrativni trošak izdavanja istih.


c. Pravo na brisanje osobnih podataka

Imate pravo zatražiti brisanje vaših osobnih podataka iz naše zbirke ako više ne postoji dobar razlog da nastavimo obrađivati vaše podatke ili pravni temelj za zadržavanje vaših podataka više ne postoji. Možete zatražiti brisanje svojih podataka i ako niste zadovoljni našim načinom obrade i korištenja (vidi niže), ako smo koristili vaše podatke na nezakonit način ili ako zbog svojih zakonskih obaveza moramo obrisati vaše podatke.  


Svaki zahtjev razmatrat ćemo pojedinačno. Ako iz pravnih razloga budemo obavezni zadržati vaše podatke, nećemo biti u mogućnosti udovoljiti vašem zahtjevu. U tom slučaju, obavijestit ćemo vas o razlozima neudovoljenja vašem zahtjevu i uklonit ćemo vaše podatke iz aktivnih zbirki.


d. Pravo na ograničenje obrade osobnih podataka

Imate pravo zatražiti da ograničimo obradu vaših osobnih podataka ako smatrate da naši legitimni interesi za korištenje vaših podataka utječu na vaša prava i slobode ili ako je obrada vaših podataka s naše strane bila nezakonita.


Moguće je da ćemo zadržati neke vaše podatke, do mjere do koje je to potrebno, kako bismo udovoljili vašem zahtjevu za ograničenjem obrade podataka ili iz drugih pravnih razloga.   


e. Pravo na prigovor na obradu osobnih podataka

Imate pravo uložiti prigovor na obradu vaših osobnih podataka u svrhu marketinga (uključujući i profiliranje) ili u istraživačke svrhe. U bilo kojem trenutku imate pravo uložiti prigovor na promidžbene poruke koje vam pošaljemo.


Ako vaše osobne podatke obrađujemo u svrhu potraživanja ili obrane svojih prava ili ako možemo podnijeti uvjerljive argumente koji imaju veću pravnu snagu od vaših prava i sloboda, nećemo biti u mogućnosti udovoljiti vašem zahtjevu. U tom slučaju, obavijestit ćemo vas o razlozima zbog kojih je vaš zahtjev odbačen.


f. Pravo na prenosivost osobnih podataka

Možete zatražiti da vam pošaljemo vaše osobne podatke u strukturiranom, često korištenom, strojno čitljivom formatu kako bi bili lako prenosivi i kako biste ih mogli proslijediti na korištenje trećoj strani.  


g. Pravo na povlačenje pristanka

Pri obradi vaših podataka vodimo se svojim legitimnim poslovnim interesima. No ako smo za obradu vaših podataka dobili vaš pristanak, imate pravo u bilo koje vrijeme povući pristanak koji ste nam dali. Udovoljit ćemo vašem zahtjevu u najkraćem mogućem roku.

Ako odlučite povući svoj pristanak, možda nećemo biti u mogućnosti isporučiti vam određene proizvode i usluge.


h. Pravo na ulaganje žalbe nadzornom tijelu

Ako želite uložiti žalbu ili zatražiti savjet od nadzorne institucije, molimo, obratite se svome lokalnom regulatornom tijelu.


7. Međunarodni prijenos vaših osobnih podataka

Budući da se dio naših djelatnosti odvija u suradnji s partnerima izvan granica Republike Hrvatske, može se dogoditi da se pojavi potreba da vaše podatke moramo prenijeti u druge zemlje, uključujući i zemlje izvan Europskog gospodarskog prostora (EEA). Vršit ćemo prijenos vaših osobnih podataka izvan EEA samo u odgovarajućim sigurnosnim uvjetima te u potpunoj sukladnosti s relevantnim zakonima. Na primjer, prijenos vaših podataka možemo vršiti jedino u zemlje koje mogu omogućiti adekvatnu razinu zaštite. Naša organizacija ima standardne ugovorne klauzule s pružateljima usluga koje osiguravaju zaštitu i legalan međunarodni prijenos vaših podataka.


8. Sigurnost

Poduzeli smo prikladne mjere sigurnosti kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od slučajnog gubitka, zlouporabe, neovlaštenog pristupa, izmjena ili objavljivanja. Ove su mjere sigurnosti tehničke, administrativne i fizičke prirode i omogućavaju nam da svi podaci koje prikupljamo budu pohranjeni i obrađivani na siguran način.


Imamo procedure za slučaj sumnje povrede sigurnosti osobnih podataka te ćemo u najkraćem mogućem roku obavijestiti vas kao i nadležno regulatorno tijelo o svakoj takvoj povredi, a u skladu s našim pravnim obvezama.


Ne možemo jamčiti da će sigurnosne mjere koje provodimo u svezi s radom naših mrežnih stranica u potpunosti onemogućiti pristup i pribavljanje podataka koje unesete tijekom korištenja stranice. Zaštiti svojih osobnih podataka uvelike možete pridonijeti na način da prikladno zaštitite svoju lozinku te se odjavite sa svoga računa i zatvorite preglednik nakon što završite posjet našim stranicama, a posebno ako ste stranici pristupili sa zajedničkog ili javnog računala.


9. Kolačići i podaci koje prikupljaju digitalne tehnologije.


Određeni digitalni alat može koristiti kolačiće kako bi pratio aktivnosti na web stranici, zapamtio vašu lozinku ili vam omogućio pristup sadržajima koji vas zanimaju. Kolačić je mala podatkovna datoteka koju određene web stranice, kad ih posjetite, pišu na vaš tvrdi disk. Kolačić može sadržavati podatke kao što je npr. korisničko ime, a stranica ih koristi kako bi pratila što ste sve na toj stranici pregledali. Jedini osobni podaci koje kolačić može sadržavati jesu podaci koje sami unesete na stranicu. Više o kolačićima možete saznati na ovoj poveznici.


Većina internetskih preglednika automatski prihvaća kolačiče, ali obično možete podesiti postavke svoga preglednika da ih odbacuje ako vi tako želite. Ako odaberete odbaciti kolačiće, moguće je da nećete moći iskusiti određena interaktivna svojstva stranice ili pristupiti svim uslugama koje stranica nudi.


10. Koliko dugo čuvamo vaše osobne podatke

Vaše podatke čuvamo koliko god je potrebno da ostvarimo gore navedene svrhe i ciljeve, kao i onoliko koliko nam nameću naše pravne i porezne obveze te obveze podnošenja izvještaja.

Trudimo se da vaši podaci ne ostaju pohranjeni duže nego što je potrebno. U pravilu čuvamo vaše podatke 7 godina od vaše posljednje interakcije s nama (npr. uplata donacije, prijava na događaj, uporaba nekog od digitalnih alata, itd.) Vaše podatke možemo zadržati i duže od 7 godina ako ih nismo u mogućnosti obrisati iz pravnih ili tehničkih razloga. Možemo ih zadržati i u statističke svrhe. Ako ih zadržimo, pobrinut ćemo se da vaša privatnost i dalje bude zaštićena te da se podaci koriste samo u navedene svrhe.


11. Web stranice trećih strana i njihove informacije

Naša web stranica može sadržavati poveznice na web stranice trećih strana, npr. drugih organizacija, sponzora, isporučitelja sadržaja ili oglašivača. Nakon što ste kliknuli na poveznicu vanjske web stranice, napuštate našu stranicu i odlazite na stranice kojima mi ne upravljamo i za koje naša Izjava o privatnosti ne vrijedi.


Morate se upoznati s pravilima o zaštiti privatnosti dotične web stranice da biste saznali kako će se koristiti vaši osobni podaci. Isto tako, na nekim svojim stranicama nudimo sadržaj čiji su autori i isporučitelji treće strane. Nismo odgovorni za pravila zaštite privatnosti takvih davatelja sadržaja ili web stranica trećih strana.


12. Posebna pravila za djecu

Ne prikupljamo osobne podatke od djece ispod 13 godina starosti, osim onih koji su potrebni da sudjeluju u našim virtualnim ili drugim aktivnostima, npr. prijava za izlet ili skidanje materijala s naših stranica. Ako otkrijemo da smo slučajno prikupili osobne podatke djeteta ispod 13 godina starosti, izbrisat ćemo podatke tog djeteta iz naših zbirki što je prije moguće.


Ako se dijete ispod 16 godina starosti pokuša prijaviti na neku od naših stranica ili sudjelovati u aktivnosti za koju je potrebno upisati podatke osobne identifikacije, roditelj ili staratelj dužan je dati svoje dopuštenje i suglasnost da dijete upiše svoje podatke i prijavi se. Roditelji imaju pravo u bilo kojem trenutku zatražiti da se svi podaci prikupljeni o njihovom djetetu izbrišu iz naše zbirke.


Ako želite provjeriti koje podatke vašeg djeteta imamo u našoj bazi podataka, pošaljite nam email poruku na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. s korisničkim imenom vašeg djeteta i dokazom vašeg odnosa s djetetom kako bismo mogli obraditi vaš zahtjev.